Inspiracje kulinarne
Tatar z Ligawy
Składniki:
- 250g ligawy – Uczta Qulinarna
- 2 małe szalotki
- 50g kaparów (1 łyżka kaparów)
- 2 ogórki konserwowe
- natka pietruszki
- olej roślinny (1-2 łyżki)
- 2 jajka przepiórcze (opcjonalnie mogą być kurze)
- sos Worcester
- przyprawy: sól, pieprz
- przyprawa w płynie Maggi
- sos tabasco
- tost pszenny
Sposób przygotowania:
Ligawę kroimy lub mielimy bardzo drobno. Szalotki, ogórki, kapary kroimy w bardzo drobną kostkę. Natkę pietruszki oddzielamy od łodyg i drobno siekamy. Wszystkie dodatki mieszamy wraz z mięsem, doprawiamy solą i pieprzem oraz przyprawiamy kilkoma kroplami Maggi, sosem Worcester, oraz kilkoma kroplami pikantnego sosu tabasco. Do tatara warto dodać odrobinę oleju roślinnego lub oliwie z oliwek (najlepiej z drugiego tłoczenia np. oliwę „Sansa”). Oliwa z oliwek „Extra Vergin” jest niewskazana, ponieważ jest zbyt intensywna w smaku. By nadać mięsu wyjątkowej lekkości, można dodać niewielką ilość gazowanej wody mineralnej. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do momentu, aż mięso będzie odchodzić od ściany miski, tworzyć jednolitą, błyszczącą i pachnącą masę. Formujemy pożądany kształt na talerzu, dekorujmy ugrillowanym tostem, żółtkiem przepiórczym oraz gałązką pietruszki. Smacznego!